Geschiedenis van...

...Oosterblokker / Westwoud

WESTWOUD

Westwoud is een plaats in de gemeente Drechterland. De plaats telt 1300 inwoners (2008). Westwoud is zowel een dorp als een stad en heeft een dorps uiterlijk, met vele boerderijen en twee nieuwbouwgebieden.

Westwoud kreeg in 1414 stadsrechten, die aanvankelijk alleen voor het dorp zelf golden, maar later ook voor een aantal
buurtschappen en het dorp Blokker. Een tijd lang ging men door als Stede Westwoud, totdat een wijziging in het stadsrecht zorgde dat Blokker er niet langer onder viel. Wel vielen de plaatsen Oudijk, Binnenwijzend en Zittend onder de stad.
Thans vallen deze plaatsen nog altijd formeel onder Westwoud. Westwoud behoort (in Nederland) ook tot de meest dorpse plaatsen met stadsrechten.

Tot 1 januari 1979 was Westwoud een zelfstandige gemeente. Op die dag werd het gebied van de gemeente verdeeld onder de gemeenten Venhuizen, Wervershoof en voor het grootste gedeelte de nieuwe gemeente Bangert/Drechterland. Westwoud telt twee grote kerken, de grootste van de twee is gebouwd tussen 1849 en 1851.
De parochie van dienst is echter al veel ouder, al in 1319 wordt de parochie genoemd. De huidige kerk is van Neoclassicistische stijl, van de architect Molkenboek.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de oorspronkelijk klokken van de kerk gestolen door de Duitsers.
Enkele jaren na de oorlog werden er nieuwe klokken opgehangen, overigens ook door dezelfde firma vervaardigd als de oorspronkelijke. In 1984 vond er aan de kerk een grote restauratie plaats.

 

OOSTERBLOKKER

Blokker is een dorp in de regio West-Friesland in de provincie Noord-Holland. Blokker is verdeeld in twee delen;
Westerblokker en Oosterblokker (West-Fries: O├┤sterblokker). Westerblokker maakt tegenwoordig deel uit van de gemeente Hoorn, Oosterblokker van de gemeente Drechterland. Westerblokker wordt tegenwoordig door onder andere de gemeente en provincie ook wel gewoon Blokker genoemd.
Blokker heeft 5.580 inwoners (2007), waarvan 1.570 in Oosterblokker wonen en 4.010 in Westerblokker.

Blokker kreeg in 1964 landelijke bekendheid doordat in het gebouw van de plaatselijke groentenveiling "Op Hoop van Zegen" The Beatles tweemaal achtereen optraden - hun enige optredens ooit op Nederlandse bodem.

De plaats is al eeuwen opgedeeld in twee delen, al in de 13e eeuw spreekt men over een Oosterlijk en een Westerlijk deel, maar het is pas sinds 1979 dat Blokker in verschillende gerechtsgedeelten valt. Tot 1979 was Blokker zelfs een eigen gemeente, totdat deze werd opgedeeld in de gemeenten Hoorn, Bangert (Drechterland) en Venhuizen.

De plaatsnaam Blokker is de 'verbasterde' naam voor Blokweer(en). Die benaming is een verwijzing naar het rechthoekige en vierkante land dat gevormd werd door de twee sloten die aan weerszijden van het land zijn gelegen.

Oosterblokker is wat men het oostelijke gebied noemde van de Blokweer(en). In 1396 komt de plaats voor als Oesterblocwer, in 1414 als Oisterblocweer en in 1639 als Ooster Blocker. Op de zuidelijke dijk van de Blokweeren ontstond nog een plaats, de huidige plaats Blokdijk, deze is ook gelegen in de gemeente Drechterland, maar was in 1979 een deel geworden van de sinds 2006 voormalige gemeente Venhuizen. Blokker viel een tijd onder de stede Westwoud, deze had in 1414 stadsrechten verkregen. Maar uiteindelijk scheidden de twee van elkaar, en werd Blokker zelfstandig.

Meer informatie kunt u ook vinden op de website van historisch Blokker.

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

02.03 | 14:48

Is de ijsbaan open?

...
01.03 | 08:52

HALLO, IS DE BAAN VANDAAG OPEN. ?

...
28.02 | 17:24

Is de baan open vanavond?
7

...
27.02 | 14:58

Wanneer gaat de ijsbaan open?

...
Je vindt deze pagina leuk